Rotary Stockholm Fryshuset 19 jan

"Där kärleken kallnarbreder laglösheten ut sig” //Anders Carlberg, grundare av Fryshuset samt Rotaryklubben Stockholm Fryshuset

Han var i tidiga tonåren, ville inte ta mig i hand för att som han sa, jag var kvinna och han muslim, Gud, koranen och sharialagar. Jag förklarade lugnt och stilla att andra muslimer tagit mig i hand och att sharialagar inte gäller i Sverige, utan att här gäller svensk lag. Han menade då att det var för att skydda kvinnorna och att de muslimer han kände som inte levde efter sharialagarna alla var kriminella. Det fick mig att fundera över hur många av de som växer upp i trasiga förorter lever mellan dessa ytterligheter, minst 61 orter enligt polisen. Vi samtalade en stund och jag frågade hur han trodde att tjejer i Sverige uppfattade detta men det var inget han sade sig kunna ta hänsyn till. Men vad med om du i framtiden riskerar att missa ett jobb för att du vägrar ta en kvinnlig rekryterare, chef eller affärskollega i hand, försökte jag. Diskrimineringsombudsmannen säger att ni inte får diskriminera mig, replikerade han. Den lagen gäller även kvinnor, svarade jag med samma lugnt. När du hälsar på en man genom att ta i hand men samtidigt vägrar ta kvinnan i hand hur tror du det uppfattas av svenska kvinnor. Han såg lite fundersamt på mig men slog försiktigt ner blicken såsom hans religion påbjuder, hänvisade åter till Gud och Sharialagen. Jag frågade om jag som svensk kvinna skulle kunna åka till det land han kommer från, Eritrea och kräva att männen där tar mig i hand eftersom det är så jag gör i Sverige och hänvisa till diskrimineringslagen här. Han skakade på huvudet, inte bland de muslimer som jag kommer från. Det är viktigt att utbilda i jämställdhet och mänskliga rättigheter, vilket ingår i Fryshusets arbete. Att kvinnor som inte skyler sig i Sverige, inte anses varken som orena eller anses fritt vilt. Det är också viktigt att marknadskrafter inte framställer kvinnor som antingen något som ska exponeras och användas som mer eller mindre sexuella villebråd, med trånande blick eller iförda slöja, att det finns något där emellan. Både vackra, modiga, kompetenta och med personlighet. Den unge mannen blev inte arg utan valde istället att ta sitt första steg i Coachomaten för mindre spelande och mer sömn.

Med Anders Carlberg i spetsen, startade under 80-talet en grupp entusiaster det som skulle komma att bli ett av världens största ungdomsaktivitetshus. KFUM Söder övertalades att ge gruppen i uppdrag att samla söders basketsugna barn och unga och samtidigt hålla med en lokal som skulle kunna fungera för ändamålet. Ett tomt gammalt fryslager intogs och man började renovera. Bygget av en idrottshall tog form. En rockmusikfrälst bygglärling övertalade föreningen att bygga in några replokaler. Anders Carlberg fick med sig ABF på tåget och 1984 slogs portarna upp till det gamla fryslagret som gavs namnet Fryshuset. Här skulle frusna själar äntligen få utöva sina passioner. Den nybyggda baskethallen och de 50 replokalerna fylldes av ungdomar som var med och formade aktiviteterna i huset. De första åren dominerade basketen och rockmusiken. Men det växande sociala engagemanget, kopplat till de stora behov som fanns i samhället, gjorde att utbildningar och andra intressen växte. Redan efter några år hade man vuxit ur lokalerna. Under bygget av Hammarby Sjöstad under 90-talet, flyttade Fryshuset in i en 9-vånings fastighet i Södra Hammarbyhamnen 1997. Arbetet började med en tillbyggnad av en idrottshall och musikscenen ”Klubben”. Där engagerade Anders Carlberg både skinnskallar och invandrare som vanligen låg i luven på varandra som vakter. De tvingades nu samarbeta, byta perspektiv, tjänade båda pengar istället för att ställas mot varandra och ingen behövde stå och känna bitterhet och ilska för att uteslutas. sakta kunde de röra sig mot varandra för att slutligen omfamna varandra i en kram. Vi har mycket att lära därav. 

Sammanlagt hyrde Fryshuset under den perioden 13 000 kvadratmeter av Stockholms stad. Startade friskola, både högstadium och gymnasium. Eldsjälar och kommuner från hela landet deltar i Fryshusets projekt och kurser som spänner från att utbilda i hedersproblematik och mänskliga rättigheter till entreprenörskap, inkluderande aktiviteter och trygghetsvandring runt om i socialt oroliga områden.

I dag äger och verkar Fryshuset Stockholm i två byggnader om 24 000 kvadratmeter på Mårtensdalgatan 2-8. De bedriver verksamheter på fler platser, både i Stockholms området och i övriga landet – mobila som fasta. I somras gästade Coachomaten Fryshusets och Bonnier Hoops sommarlovsaktiviteter en gång i veckan i Järva, på Kista torg. Mitt mellan svenska och muslimska kyrkan gatukritade jag ett verktyg som fick unga pappor att släppa playstationkonsollen för att börja hjälpa sina barn med skolarbetet och fruarna med hushållet. Andra behövde hjälp med att balansera upp fördelningen mellan skola/arbete, fritid och sömn. Mellan stillasittande och aktivitet. Mellan uppkoppling och återhämtning. Mellan digitala och fysiska möten. Coachomaten samverkade även med Fryshuset under andra delen av Järvaeckan. Polis, brandkår och andra i föreningen Människan bakom uniformen, föräldrar, unga och ungdomsledare uppskattade möjligheten att få prova Coachomaten. För att citera Fryshuset själva ”Alla pratar om dig och våra ungdomar säger att du vet vad du gör”.

Varje fredagsmorgon samlas Rotary Stockholm Fryshuset – klubben som startades med Anders Carlberg i fronten, för att tillsammans äta frukost, gå igenom olika projekt och lyssna till intressanta föredrag inom vitt skilda områden. På fredagmorgon är det dags att presentera Coachomaten, inklusive nya Onlineplattformen – Coachomaten.se. Här ges nu unga möjligheten att göra mer plats för det som gör att vi mår bra, även vintertid och stöd på vägen för uppnå det de förutsatt sig. För er som redan arbetar med unga finns möjligheten att boka Coachomaten till skolan för att lära och introducera ett konkret förändringsverktyg. För företag som arbetar med unga och anhöriga till unga gästföreläser jag gärna. Tänker att jag tar med mig en av mina liveversioner också. De som gör att även de som inte själva ber om hjälp trillar i den och dessutom känner tacksamhet över det, även om det ibland kan ta ett par gånger innan vi kommit så långt. Vem vet kanske det slutar med att någon erbjuder en dåligt disponerad yta där unga rör sig, någon gång i veckan.

Fredag 19 januari - coachar unga i Fryshusets foajé tor-fre
Coachomaten
Frukostmingel från 7.30 (pågår till 8.45)
Mårtensdalsgatan 6, Sal Anders Carlberg

Gäster hälsas varmt välkomna av Rotarys klubbmedlemmar direkt innanför Fryshusets entré. Anmäl dig här: stockholm-fryshuset(at)rotary.se