Play and Loss; Glädjeflickan; Kjappfot; Flickan; Lottestoryteller; Lotte Johansson; Halfton cup

Play and Loss; Halfton cup; Lottestoryteller

 PLAY and LOSS byggdes i slutet av eran när det experimenterades friskt, i syfte att runda mätstationer enligt RORC, en slags handikapp skala, vars avsikt var att ge segelbåtar av olika typ, möjlighet att kappsegla mot varandra. För ingenjören var skönhet lika med lågt mätetal och optimal funktion.

Peter Norlin fick sitt genombrott med  “Den fula ankungen” Scampi, kort, bullig och åtsnörpt i aktern, med skrovet indraget där mätpunkten togs. Idag är mätformeln dold för att undvika att båtar byggs utifrån regeln, därmed behåller äldre båtar sin konkurrenskraft.

 PLAY and LOSS är en halvtonnare, vacker, styv och snabb, med en smal fenköl i bly. Konstruerad av Georg Nissen som enkom lämnat ifrån sig Stradivarius byggen, i ett enda exemplar. Byggd av den internationellt renommerade Gunter Knierim, som arbetade i samma anda. Play and Loss seglades till en första plats, i sitt allra första race i Halfton Cup Grekland. Totalt blev hon fyra. Seglad av Nissen, Knierim och segelmakaren Beilken som bland annat vunnit Admiral’s Cup tre gånger, då ansedd som det inofficiella världsmästerskapet i segling, liksom Halfton Cup var för båtar i 30-fots klassen. Beilkens drev Tysklands främsta segelmakeri, kända i seglingskretsar runt om i världen. Att totalsegern togs av den tvåfaldige olympiaseglaren med Atalanti II, får ses som en merit. 

När segelmakaren Ingemar Boding gick bort i maj, efterlämnade han en vacker, mycket välbyggd, kallbakad, halvtonnare i trä, seglad i samma race som han själv seglat, då under namnet, Kjappfot, riggad för lättvind, fick hon dock se sig omseglad. Boding visste emellertid att hon vunnit sitt första race året innan i Halfton Cup i Grekland, under namnet Play and Loss men också att hon hade topp placeringar i Skaw Race, Faederseilasen, Gotland Runt och Westcup. Bodings önskan var att se henne segla race igen. 

När jag tog över PLAY and LOSS i september 2000, visste jag ingenting om hennes historia. Ur det föddes idén att segla i hennes fotspår, för att samla intervjuer och bilder med alla de som en gång ägt, seglat, mött eller på annat sätt minns henne, hela vägen tillbaka till den berömde konstruktören Georg Nissen som fortsatt lever vid Kiel kanalen med familjen. Men också andra förebilder. På vägen lär jag ut mitt verktyg Coachomaten som ett praktiskt bidrag till att vända trenden av ungas ohälsa, precis som jag gjorde i Nice när vi seglat regattor i Medelhavet. Du borde komma till Australien sa paret som ägde segeljakten Windjammer hela vägen från Australien, vi har samma problem där.

Att ha något praktiskt som utmanar en fysiskt som ett hantverk eller att kunna segla, bidrar till både högre självförtroende, gemenskap och mer välmående, samtidigt som många andra kunskapsämnen och konsten att samarbeta integreras.

2021 välkomnar jag alla de som vill bidra i arbetet med att göra i ordning PLAY and LOSS inför sommarsäsongen. I form av delad kunskap, praktiskt arbete och förstås segling. Segla ska precis som Coachomaten vara en fin och och utvecklande upplevelse, såväl hantverks-, seglings- som på ett personligt plan. Arbetet och seglingen kommer att dokumenteras. Naturligtvis fortsätter jag att dela med mig av coachomaten, i de hamnar vi besöker och till de deltagare som önskar. Bidra till att hålla oss flytande:

  • Segla med

  •  Var med och vårrusta

  • Mingla med oss i hamn

  • Boka mig som fotograf, för intervju, moderering, inspelning av reportage.Från Play and Loss eller egen båt.

  • Boka en inspirerande Photography Talk som avrundas med Coachomaten?

  • Investera i ett av mina fotografier på segelduk, i format upp till 100 x 150 cm? 

Play and Loss och fler mina fotografier hittar du på:

Instagram LotteStoryteller 

Centrum för fotografi

FB PLAY and LOSS

Kontakta mig på 073 66 312 65 eller fyll i intresseanmälan nedan