Play and Loss; Glädjeflickan; Kjappfot; Flickan; Lottestoryteller; Lotte Johansson; Halfton cup
Play and Loss; Glädjeflickan; Kjappfot; Flickan; Lottestoryteller; Lotte Johansson; Halfton cup

Play and Loss; Halfton cup; Lottestoryteller

 PLAY and LOSS byggdes i slutet av eran när det experimenterades friskt, i syfte att runda mätstationer enligt RORC, en slags handikapp skala, vars avsikt var att ge segelbåtar av olika typ, möjlighet att kappsegla mot varandra och för ingenjör var skönhet lika med lågt mätetal och optimal funktion. Peter Norlin hade t ex. sitt genombrott med  ”Den fula ankungen” Scampi, kort, bullig och åtsnörpt i aktern, med skrovet indraget där mätpunkten togs. Idag är formeln dold för att undvika att båtar byggs utifrån regeln, därmed behåller äldre båtar sin konkurrenskraft.

 PLAY and LOSS är en halvtonnare, vacker, styv och snabb, med en smal fenköl i bly som mäter över 180 cm ned från vattenlinjen, lika djupt går hennes roder. Konstruerad av Georg Nissen som enkom lämnat ifrån sig Stradivarius byggen, i ett enda exemplar. Byggd av den internationellt renommerade Gunter Knierim, som arbetade i samma anda. Play and Loss seglades till en första plats, i sitt allra första race i Halfton Cup. Totalt blev hon fyra. Seglad av Nissen själv och Beilken som bland annat vunnit Admiral’s Cup tre gånger, då ansedd som det inofficiella världsmästerskapet i segling. Beilkens drev Tysklands främsta segelmakeri och var kända i seglingskretsar runt om i världen. Att totalsegern togs av den tvåfaldige olympiaseglaren med Atalanti II, får ses som en merit. 

När segelmakaren Ingemar Boding gick bort i maj, efterlämnade han en vacker, mycket välbyggd, kallbakad, halvtonnare i trä, seglad i samma race som han själv seglat, under namnet, Kjappfot, riggad för lättvind och fick därför se sig omseglad. Boding visste emellertid att hon vunnit sitt första race året innan i Halfton cup Grekland, under namnet Play and Loss men också topp placerat sig i Skaw Race, Faederseilasen, Gotland Runt och Westcup. Bodings önskan var att se henne segla race igen. 

När jag tog över PLAY and LOSS i september 2000, visste jag ingenting om hennes historia. Men blev nyfiken på hennes konstruktör, vem som byggt henne och alla de prominenta som kappseglat henne i lika prominenta race. Ur det föddes idén att segla i hennes egna fotspår, för att samla intervjuer och bilder med alla de som en gång ägt, seglat, mött eller på annat sätt minns henne, hela vägen tillbaka till den berömde konstruktören Georg Nissen som fortsatt lever med familjen, invid Kiel kanalen

Att ha något praktiskt som utmanar en fysiskt som ett hantverk eller att kunna segla, bidrar till både högre självförtroende, gemenskap och mer välmående. 2021 välkomnar jag alla de som vill bidra i arbetet med att göra i ordning PLAY and LOSS inför sommarsäsongen. Segla ska precis som Coachomaten vara en fin och och utvecklande upplevelse, såväl hantverks- seglings- som på ett personligt plan. 

  • Segla med? 
  •  Vara med och vinter/vårrusta henne?
  • Mingla med oss i hamn?
  • Investera i ett av mina fotografier på segelduk, i format upp till 100×150 cm? Visas nu i Gästhamnen Gustavsberg, Kattholmen
  • Boka mig som fotograf /för intervju, moderering, inspelning av reportage?
  • Boka en inspirerande Photography Talk som avrundas med Coachomaten?

Play and Loss och mina fotografier hittar du på Instagram LotteStoryteller eller på PLAY and LOSS FB-Sida

Kontakta mig på 073 66 312 65 eller fyll i intresseanmälan nedan