Kista Coachomaten

Jag vill också bli en bra pappa

Han hade kommit gående längs torget, en av de torsdagseftermiddagar jag tillbringat på Kista torg. I höjd med den temporära basketplanen, installerad för sommarlovslediga barn och ungdomar, den som gett unga sommarjobb och kompisar. Som så många andra hade han stannat och kikat ner på de utmaningar och lösningar som var kritade direkt på asfalten.
   

– FÖRÄNDRA, läste han högt ur första rutan. Mer tid, sömn, rutiner, kompisar i verkligheten, fysisk aktivitet, familjen, kärlek och energi. Han kikade på mig som om jag höll på med något som omöjligt kunde fungera men som han ändå inte ville släppa.  

–  VARFÖR, läste han vidare – Mer fokus, närvaro, energi, välmående och harmoni.
Hans ögon vandrade vidare till skissen över ett vanligt dygn för unga under skolveckan – 5 h sömn! 8h skola, 2 timmars vardagssysslor och en genomsnittlig skärmtid på 7.1 h per dag!  

–  Samtals Coachomaten, det är du?
– Javisst svarade jag glatt, vad vill du göra plats för i ditt liv?
– Tack för att du gör plats även för oss föräldrar. Jag har barn, behöver mer tid.
– Ja men vad ska du ha den tiden till då, replikerade jag och började skissa hans dygnshjul som visualiserade att han trött efter jobbet landade i soffan framför ett tevespel medan frun ordnade med mat och vardagssysslor och barnen fastnade i något annat, medan deras skolgång barkade vidare åt det ohanterliga hållet och ingen tycktes kunna hjälpa de. Som ung småbarnspappa behövde familjen hans hjälp men han var trött och fastnade i soffan framför Playstation. Vi började bena ut vad som gjorde honom trött, vad som skulle kunna ge honom energin tillbaka och få familjerelationerna att blomstra.  

Istället för att fastna bakom skärmen efter jobbet eller försvinna ut i kompishäng på något som egentligen inte gav så mycket, skulle han som sitt första steg, ta en powernap. Det skulle han göra i form av en mental träning som skulle få honom att slappna av i alla delar av kroppen inklusive toppen. Om han somnade under resans gång, vilket inte alls är ovanligt om man inte är van vid mental träning, kunde det i så fall också räknas som en powernap och ett steg i rätt riktning. Efter 30 minuter, skulle han hjälpa sin fru med det hon behövde inför middagen. Att sova längre under dagen skulle bara göra honom tröttare. Kanske behövde frun själv en powernap och kanske barnen också. Efter det kunde de hjälpas åt med resten av vardagssysslorna, ägna sig åt en aktivitet som stöttar barnen i skolarbetet – inte nödvändigtvis en läxa, utan kanske en fysisk aktivitet, en hobby, ett sällskapsspel, en lek eller något annat som utvecklar relationen till sig själv och till andra. Kort och gott såg han en framkomlig väg att bli den familjefar han själv kanske aldrig haft men som ändå skulle få honom att ge det han kunde och som såg till att han fick tid att unna sig själv det han behövde för att utvecklas. Att ta hand om sig själv och de sina, blev nyckeln för paret att komma vidare, utan att fastna i tevespel eller ensidiga roller ingen trivdes i. Glädjande nog har Samtals Coachomaten visat sig fungera lika bra på torget i en förort full av utmaningar som i city bland brats och ledarskapsprofiler. Utvecklingssamtal på gatan var det någon som twittrade utanför Spotify och Global Changes arbetsplatser på Birger Jarlsgatan, samtidigt som unga från Fryshuset uttryckte, hur gör du, den fungerar ju!

Var vill du se Coachomaten. Skriv en plats, Coachomaten tar hand om resten 070 798 44 20